КОНТИНЕНТИ

Язовир Доспат

Язовир ДоспатЯзовир ДоспатРимски мостЯзовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат се намира в сърцето на приказните Родопи, непосредствено до едноименния град. Разположен е на 1 200 метра надморска височина, той е най-високият язовир в България, а със своите 22 000 дка водна площ е вторият по обем.

Чудно красива е природата около язовир Доспат. Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая. Язовирът блести като елмаз, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо, като пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола.

Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо.

В близост се намират още язовирите Въча, Сърница, Беглика, Батак и Широка поляна.

Непосредствената близост на язовира до град Доспат, както и прекрасната природа предполагат прекрасни възможности за отдих и туризъм.