КОНТИНЕНТИ

 

ТОП ДЕСТИНАЦИИ В СЕВ. АМЕРИКА

-Бостън Америка
Бостън, Масачузец.
Виж още >

Големият Канион Америка
Гранд Каньон, Америка
Виж още >

Лос Кабос Мексико
Лос Кабос, Мексико
Виж още >

Есента във Върмонт
Есента във Върмонт.
Виж още >

Хавана Куба
Екзотичната Хавана
Виж още >

Ниагарски Водопади
Ниагарския Водопади
Виж още >

Езерото Аренал Панама
Езерото и вулкана Аренал
Виж още >

Квебек Канада
Старинния Квебек, Канада.
Виж още >

Ванкувър Канада
Ванкувър, Канада.
Виж още >

Вижте всички дестинации >


География

Северна Америка е третият по големина континент в света И заема северната част на Новия свят, Западното полукълбо, или просто Америка. Често към Северна Америка се добавя и остров Гренландия (зависим от Дания). Континентът се свързва с Южна Америка чрез Панамския провлак. По редица географски и културно-исторически причини в някои случаи Северна Америка се използва само за Канада и САЩ (понякога също и Мексико), а останалите страни се отделят в Централна Америка.

В Северна Америка има много голямо разнообразие на езера. Там се намират Големите американски езера (Горното езеро, езерата Мичигън, Хурон, Ери, Онтарио), Голямото робско езеро, Малкото робско езеро, езерата Шамплен, Сен Клер. Само в Канада има повече от 30 000 езера с площ над 3 кв. км

 


Население и Държави

Северна Америка е четвъртият по население континент в света със своите 515 млн. души население.

В Северна Америка има три големи по площ и население страни: Канада, Мексико и Съединените американски щати (които включват Алеутските острови, Хавайските острови в Тихи океан и Аляска). В южната част на континента има няколко сравнително малки държави: Белиз, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама.

Брой държави: 23

 


Само Тук

1.Бреговата линия на Австралия е 25,760 км дълга. Не, тя не е най-дългата в света. Канада е на първо място по този показател в света. Нейната брегова линия заема внушителните 243792 км.

2. Най-голямата библиотека в света е библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ. Тя притежава 10 милиона книги, 53 милиона други документи и 11 милиона филми и снимки. Библиотеката е вече на 200 години.

3.В Гренладия се падат по 38 кв.км земя на човек.

4.Удуърт Авеню в Детройт има обозбачение М-1, защото е първата павирана улица в света.

 

Любопитно

Молът във Вашингтон е с 1,4 пъти по-голям от Ватикана.
Ако се качите на Емпайър Стейт Билдин в Ню Йорк в хубав слънчев ден, можете да видите 5 от Американските щати: Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Масачузец и Пенсилвания.

Ако река Нил се намираше в Америка и се простираше от изток на запад, то тя щеше да бъде с големина точно от Ню Йорк до Лос Анджелис.

Ню Йорк е наричан „Голямата Ябълка”и то с право. В космополитния град живеят повече ирландци отколкото в Дъблин, повече италианци отколкото в Рим и повече евреи отколкото в Тел Авив.