КОНТИНЕНТИ

Тадж Махал - Храмът на любовта

Тадж МахалТадж МахалИзточната портаСаркофазите

Тадж Махал

Тадж Махал е смятан за храм на любовта. Той се намира в Агра - столица на императорите от династията на могулите. Построил го легендарният император на могулите Шах Джахан в памет на покойната си любима съпруга Арджуман Бану, известна също като Бегум, или Мумтаз Махал. (Господарката на двореца). Тя издъхва при раждането на 14-ото им дете.

И до днес от целия свят, поколения наред идват тук, за да видят това архитектурно бижу. Макар това да е струвало много на индийския народ по онова време. Строежът, продължил над 20 години, източил хазната на империята и синовете на шаха го свалили от престола. Изграждането на новото седмо чудо на света започнало през 1630 година. Хиляди зидари, скулптори, калиграфи и каменоделци били извикани от Персия, Европа и Османската империя. Неслучайно е избрано мястото – най-високият бряг на река Ямуна. Много от материалите били докарани от стотици километри със слонове. Легендите разказват, че строителите били осакатени след като завършили работата, за да остане техният шедьовър единствен.

На терена се издигат пет постройки – Дарваза или главната порта, Багееча или градината, Масджид или джамията, Накар Хана – къщата за почивка и Рауза или мавзолеят, където се намира гробницата.

Сред най-големите забележителности тук са 40-метровите минарета, мраморния под на черно бели квадрати и разбира се величественият централен купол.
По арките на входовете има изписани слова от Корана, които се виждат еднакво добре от различна дистанция – оптичен ефект.

Тадж Махал е наистина велико и приказно творение на изкуството.