КОНТИНЕНТИ

Серенгети - "Безкрайните Равнини"

СеренгетиСеренгетиСеренгетиСеренгети

Серенгети

Паркът е създаден през 1951 г., като резерват за диви животни, който заема огромна площ от територията на Северна Танзания. Серенгети означава „безкрайни равнини” на езика на масаите и това име напълно подхожда на този необятен и чуден парк.

Често се казва, че тук е последното недокоснато царство на дивите животни, паркът обхваща 1,295 млн. ха хълмисти равнини. Там живеят повече от 35 вида,бозайници, сред които лъвове, антилопи чита, леопарди, гепарди, слонове, хиени, хипопотами, бизони, носорози, бабуни, антилопи, както и над 500 вида птици, като доста от тях грабливи. Някои от обитателите на тези равнини не се срещат никъде другаде по света.

Най-голямата атракция на Серенгети си остава ежегодната миграция на дивите зверове и на зебрите, принудени от сухия период на годината се отправят през май към местата, където все още може да се намери храна и вода. Гледката на близо 2 милиона животни, грациозно препускащи през равнините в хаотичен ред, е нещо което не е за изпускане. Завръщането на животните обикновенно става през декември. Тази гледка не напразно е обявена за най-големият природен феномен в света.

Близо до парка се намира Olduvai Gorge, така наречената люлка на човешкия вид. През 1959г. антрополозите Луис и Мери Ликей откриха именно там останки на 2 милиона години, които свързват човека с маймуната.