КОНТИНЕНТИ

 

ТОП ДЕСТИНАЦИИ В АФРИКА

Аксум Етиопия
Аксум Етиопия.
Виж още >

Ел Джем Тунис
Град Ел Джем, Тунис
Виж още >

Серенгети Танзания
Серенгети, Танзания
Виж още >

Амбосели Кения
Амбосели Кения
Виж още >

Езерото Накуру Кения
Езеро Накуру, Кения
Виж още >

Силуетов Остров
Силуетовия Остров
Виж още >

Асуан Египет
Асуан Египет
Виж още >

Пирамидите в Египет
Пирамидите в Гиза.
Виж още >

Водопадът Виктория Замбия
Водопадът Виктория .
Виж още >

Вижте всички дестинации >


География

Африка е вторият по големина континент в света след Азия. Със своята площ от около 30 221 532 кв.км тя заема 6,00% от повърхността и 20,3% от сушата на Земята.

Африка се отделя от Европа чрез Средиземно море, свързана е с Азия естествено, но понастоящем границата между двата континента е Суецкият канал. На изток бреговете се мият от Индийски океан, на запад от Атлантически океан. Най-северната точка на континента е нос Рас aл Абиад в Тунис, най-южната - нос Агуляш в Република Южна Африка, най-западната точка на континента е нос Алмади в Сенегал, а при островите Кабо Верде. Най-източната точка е нос Рас Хафун в Сомалия.

 


Население и Държави

Африка е вторият по население континент в света след Азия. Нейните 900 милиона обитатели представляват 14% от населението на света.

Брой държави: 53

Най-голямата е Судан - 10-та в света, следвана от Алжир - 11-та в света. Най-малката държава са Сейшелски острови, а на самия материк - Гамбия.

 


Само Тук

1. На африканския континент е най-дългата река на планетата Земя - Нил, дълга 6 695 км.

2. Най-голямата пустиня на Земята е в Африка - Сахара, с площ от 9 000 000 кв.км.

3.Най-дълбоката мина в света е златна мина в Южна Африка. През 1977 дълбочината и достигна внушителните 3581 м, като трябва да се има в предвид, че повечето мини достигат до 1000 м дълбочина.

4.Езерото Малави в Мозамбик се слави с това, че съдържа най-много видове риби. То се е превърнало в дом на около 500 вида риби от 10 семейни групи. Като може би с най-голяма важност за местното население е скалната риба ”Мбуна”.

5.Жабата Голиат е най-голямата жаба на планетата. Тя обитава само няколко реки по бреговата линия на Камерун и Екваториална Гвинея в Западна Африка. Тялото и достига до 32 см, а когато се прибавят и крайниците достига до 80 см, а теглото им достига до над 3 кг. Цената на голям екземпляр в Америка достига до 3000$

 

Любопитно

Според моноцентричната теория за произхода на човека именно от Африка се дава началото на развитието на човешкия род. Счита се, че в екваториалните райони на континента се е осъществил еволюционният преход към разумния човек, след което се е извършило разселването по другите континенти.

Кулинан е най-големият и известен елмаз в света. Тежи 3 016 карата (или 621,2 грама). Открит е през 1905 г. от обикновен работник от Южно-Африканската Република. По онова време стойността на елмаза е била реално 9 милиона фунта стерлинги, които в днешно време могат да се приравнят на стойността на 94 тона злато. По заповед на английският крал Кулинан бил разделен на 9 големи и 100 по-малки камъка от най-добрия ювелир по това време Йозеф Аскер. Шлифоването отнело 2 години на майстора. След 7 години обработката на основните камъни на “Кулинан” била завършена. От елмаза били направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наречен “Кулинан I” или “Голямата звезда на Африка” и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на елмаза, останали след обработката на първите два брилянта, са получени още два – “Кулинан III” (94,45 карата) и “Кулинан IV” (63,65 карата)., както и три по-малки брилянта, наречени “Малките звезди на Африка”. Останалите късове послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. “Кулинан III” е инкрустиран в короната на кралица Мария. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи самостоятелно на верижка. Брилянтът “Кулинан IV” е квадратен по форма и се намира отново в короната на кралица Мария. Може да се сваля и да се носи като брошка. "Кулинан VI" се намира в короната на кралица Мери.